söndag 10 april 2011

Gruppträff 7 april diskussion kring konst med barn och bildanalys

Vi diskuterade allmänt kring konstbilder och konst.
 Hur bekväma är vi med konst? Några av oss delade meningar om att man vill känna sig trygg i konst och arbetet med ett konstverk för att kunna argumentera för vissa bilder.Om t.e.x föräldrar skulle ifrågasätta viss konst och att man "tränar" sig i konst man själv känner sig trygg i innan man använder sig av mer avancerad konst.


Diskussion kring våra egna dokumentationer:
Vi har alla i gruppen arbetat med en konstbild från Petra Boréns utställning som vi själva kallar för "flickan och lejonet". Några av oss var eniga att vi var lite "nervösa" och "osäkra" inför arbetet med denna bild med barnen. Nytt för oss, nytt för barnen. Man vill som vuxen känna för bilden själv för att känna sig inspirerad att använda den med barnen.Vi insåg att vi genom träning i detta kan bli mer bekväma och också våga prova mer och lita på att fånga barnens tankar och olika ingångar i detta. Det är ett fantastiskt spännande sätt att få igång barnens tankar och även utvecklad detta i olika uttrycksformer. (drama, målning, lera, ljus, ljud, smak, lukt, konstruktion m.m.)
En av oss hittade inte alls någon inspiration av Boréns bild och valde därför att ta en helt annan bild att visa och arbeta med barnen. Där hittades en lust och inspiration och i slutänden kunde hon koppla den andra konstbilden med Boréns bild. Vi tyckte det var en viktig och intressant upplevelse att gå igenom. och även en förståelse för hur barn kan känna inför konst.

Vidare kom vi in på att vi, som barnen,  har olika upplevelser och får olika känslor för en bild/konstbild. När vi tittade på en bild som var väldigt färgglad och gav ett intryck av mycket fantasi tyckte några av oss att den skulle vi kunna arbeta med barnen och vi hittade många olika saker man kan ta upp med barnen, medan någon annan ser bilden som rörig, för mycket och för orolig och gav en annan känsla.Bilden är målad av Diana Sopokaite.Då gick diskussionen vidare med att våra egna värderingar kan påverka känslan av vad som är bra eller dålig konst att diskutera med barn. Ex. är det för otäck konst för barnen?vem bestämmer det?

Alla var vi lite eniga om att det kan vara svårt att få tag på konst och konstbilder, om man inte går på olika utställningar och konstmuseér. Vi efterlyser en slags konstbank, där alla på kursen tar med sig ett par konstbilder var och som vi får ihop i en mapp som alla kan ta del av. Vi är alla övertygade om att det är kul, spännande och givande att arbeta utifrån en konstbild. Lära barnen att reflektera kring bilder och att barn lär sig solla  och förstå bild och konst som finns i hela vårt samhälle.