torsdag 17 februari 2011

projekt konstverk - känsel och akvarell

Känsel

Efter vår gruppdiskussion fick barnen olika material framför sig. De fick titta och känna till att börja med. De fick beskriva vad det var och hur de olika sakerna kändes och barnen sa lent, kallt, varmt, hårt, mjukt etc.

Materialet var päls, play doh, guldpapper, blått silkespapper, snäckor, sand, sandpapper och hår.

Deras uppgift blev sen att var och en välja de saker som de tyckte passa in till bilden och sedan förklara varför de valt dem.


pojke
Sand - stranden
Blått papper- vattnet
Päls- leoparden är mjuk och har päls

Flicka
Hår – flickans hår
Play doh – det kalla havet
Sand – sanden i botten på havet
Päls – leopardens päls
Guld - solnedgången

Flicka
Päls – leopardens skinn
Sand – sanden under vattnet
Snäckor – snäckor på havets botten

Dessa barn har inte arbetat på detta sätt förut men på något sätt så hoppade de rätt in i det och "följde instuktionerna". Jag märkte att de tyckte det var kul att prova något nytt. Jag frågade om de ville fortsätta att arbeta med denna bilden och de sa alla tre ja med en gång. Så min tanke nu är att prova alla möjliga olika uttrycksformer så länge barnen tycker att detta är roligt!


Måla i akvarell

 Jag valde att låta barnen måla på akvarellpapper och vi pratade kring färgerna och pratade om tekniken akvarell. Bilden i sig är en tacksam målning för att måla i akvarell.

Det som var lite intressant att observera var att de andra barnen i gruppen fick se målningen och också måla av den, men utan större bearbetning och samtal om verket.
Det märktes att de tre barnen som hade samtalat om bilden hade fått en relation till bilden för de pratade medan de målade om hur flickan kände sig, och att hav, strand och himmel var viktigt att skilja på. De målade även av flickan och leoparden medan de andra inte gjorde det utan målade endast bakgrunden.
Det tolkar jag som att de tre barnen kände att bilden blivit deras och var viktigt för dom. De vill även gärna höra sin egen berättelse om och om igen.







 




Använda ett konstverk i olika uttrycksformer


Projekt – Konstverk



Tre barn, två flickor och en pojke ,fick vara med i en liten diskussionsgrupp. Projektet går ut på att studera ett konstverk, en bild och få möjlighet att uttrycka sig på olika sätt för att återskapa bilden. Jag valde bilden med en flicka och ett lejon. Vi började med:

Samtal
Vi började prata om vad de såg på bilden och alla fick säga sina uppfattningar och vi var överens att alla svar är rätt.
Alla tyckte det ser ut som en flicka och när jag frågade hur de kan veta det, så var det på grund av håret.Pojken sa
”för en kille kan inte ha långt hår”, medan ena flickan genast la till att
”jo det kan dom, jag känner en kille som har långt hår”
De såg även att det var en tiger eller leopard, men funderade över varför den inte hade ränder eller prickar.

Om miljön tyckte pojken att det först var en stenvägg de stod vid. En av flickorna tyckte att de var ute i mörkret på en trottoar.
Den andra flickan tyckte det var havet och stranden och solnedgången och då sa den första flickan ”ja men nu ser jag också där är vattnet och där är himmelen”.
Pojken tyckte sig också se det fast att det var strand där de andra tyckte det var himmel.

Vi diskuterade vidare om hur flickan känner sig, vart dem är någonstans och vad de gör för något. Varför de kramas och hur flickans ansikte ser ut.
Det hela blev som en liten historia när alla tre började fantisera om flickan och leoparden. Deras tankar har skrivits ihop till en liten berättelse.
Vi pratade om leoparden var riktig eller ett gosedjur och om leoparden var farlig eller snäll och om flickan och leoparden kunde prata med varandra.

Genom att bearbeta ett verk på det här sättet kan man nå barnen på många olika plan, man får ingångar till samtal om relationer, kärlek, vänskap, känslor som rädsla, glädje, ensamhet m m. Men även få tillfälle att lyssna på kompisens tolkning och skapa och förändra en historia tillsammans genom fantasi och associationer och erfarenheter. Genom dessa samtal kan man även hitta intresseområden som verkar viktiga för barnen och på så sätt kan man arbeta vidare med detta. I detta fall tränar vi oss i att arbeta med konst och detta sätt att arbeta på. Barnen verka tycka om detta och bara det är ju nya utmaningar för dom och även mig som pedagog som inte har jobbat med konst så mycket innan. Men det är jättekul!
Däremot kan jag tycka det känns svårt hur man dokumenterar allt, för det blir så mycket när barnen pratar och har många tankar... jag vill inte att det ska bli för mycket men man vill verkligen få fram barnens otroliga fantasi och engagemang.